
Η Επιτροπή «Women in Math» (WiM) της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας (EMS) διοργανώνει την εκδήλωση “EMS/WiM Day” στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας “May 12th”, που τιμά τη μνήμη της Maryam Mirzakhani.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 και περιλαμβάνει δύο επιστημονικές διαλέξεις από διακεκριμένες μαθηματικούς:
Πρόγραμμα:
-
15:00 Καλωσόρισμα
-
15:15 Maria Colombo (EPFL, Λοζάνη)
Θέμα: Instability and nonuniqueness in fluid equations -
16:15 Özlem Imamoglu (ETH Zurich)
Θέμα: Quadratic forms, quadratic fields and Modular functions
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Σύνδεσμος παρακολούθησης μέσω Zoom:
https://ethz.zoom.us/j/63730959422
Meeting ID: 637 3095 9422
Περίληψη Ομιλιών
🔹 Maria Colombo (EPFL Lausanne)
Instability and nonuniqueness in fluid equations
Η ομιλία θα παρουσιάσει πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη μοναδικότητα των λύσεων των εξισώσεων Euler σε δύο διαστάσεις. Παρόλο που το κλασικό αποτέλεσμα του Yudovich διασφαλίζει μοναδικότητα για λύσεις με φραγμένο στροβιλισμό, το ερώτημα αν αυτό ισχύει για λύσεις με στροβιλισμό στο L^p παραμένει ανοιχτό. Θα συζητηθούν νέες προσεγγίσεις που βασίζονται στην κυρτή ολοκλήρωση, την αστάθεια σε αυτοόμοιες μεταβλητές και τη μελέτη σημειακών στροβίλων.
🔹 Özlem Imamoglu (ETH Zurich)
Quadratic forms, quadratic fields and Modular functions
Η ομιλία επικεντρώνεται στις βαθιές συνδέσεις μεταξύ διωνυμικών τετραγωνικών μορφών, τετραγωνικών σωμάτων και αρθρωτών συναρτήσεων. Θα παρουσιαστεί ιδιαίτερα η θεωρία των singular moduli, δηλαδή των τιμών της αρθρωτής συνάρτησης j του Klein σε φανταστικούς τετραγωνικούς αριθμούς, με ιστορικές και σύγχρονες εφαρμογές.